Konopljino olje

Prikaz vseh 4 rezultatov

Konopljino olje EkoKor –Ekološko hladno stiskano iz Ekološke Kmetije Pr Šmajd

PROCES IZDELAVE

Konopljo požanjemo in posušimo. S separatorjem ločimo semena, zeleno snov in stebla. Sledi še fino čiščenje semen. Kakovost semen ohranjamo s skladiščenjem v temnem, zračnem in hladnem prostoru (hladilnici) pri temperaturi do 11 stopinj C. Konopljino olje izdelujemo s postopkom hladnega stiskanja.

Ekološko konopljino olje stiskamo sproti (na 2 do 3 mesece), po potrebi, tako da je vedno sveže in kakovostno. Svežina je pri konopljinih izdelkih izjemnega pomena, saj luščina semena zagotavlja naravno zaščito pred oksidacijo (konopljino olje vsebuje koristne nenasičene maščobne kisline, ki so hitro pokvarljive). Pri stiskanju semen te zaščite več ni, zato je bistveno, da konopljino olje zaužijemo čim bolj sveže stisnjeno. Temperatura pri stiskanju olja ne preseže 35°C (hladno stiskanje).

Konopljino olje – uporaba

Olje je svetlo zelene barve in ima prijeten okus po oreščkih. Idelano je za hladno pripravo jedi. Uporabimo ga lahko kot solatni preliv, ga dodamo skuti, jogurtu ali namazom. Dnevno zaužijmo 1 do 2 žlici olja. Če olje zaužijemo tik pred jedjo nam bo pomagalo pri absorpciji vitaminov in antioksidantov iz ostalih živil.

Olje lahko uporabimo tudi v kozmetiče namene za nego kože in lasišča. Posebno blagodejno deluje pri suhi koži, ekcemih ali prhljaju.

Ekološko hladno stiskano konopljino olje je zaradi svoje edinstvene sestave pravi posebnež med jedilnimi olji.

Konopljino olje ima številne prednosti in koristne sestavine

Olje vsebuje odlično razmerje med dvema esencialnima, za življenje nujno potrebnima, maščobnima kislinama, omega 3 in omega 6. V sodobni prehrani je razmerje med tema dvema maščobnima kislinama pogosto porušeno, konoplja pa zagotavlja optimalno količino omega 3 in omega 6 in sicer v razmerju 1:3. Samo 15 mL olja dnevno (1 žlica) zagotovi telesu vse potrebne esencialne maščobne kisline, ki ščitijo srce in ožilje.

Konopljino olje je tudi bogat vir vitamina E, ki skrbi za prožnost kože in ožilja. Omega 3 maščobne kisline v olju lajšajo vnetne procese in tako zmanjšujejo bolečine v sklepih, težave pri multipli sklerozi in revmatoidnem artritisu. Je tudi edino jedilno olje, ki vsebuje gama linolensko kislino (GLA). GLA krepi imunski sistem, pomaga pri predmenstrualnem sindromu, težavah s kožo, alergijah in pri bolečih sklepih.

Vir:

Hemp Oil Benefits: For Inflammation, Skin, PMS, and Menopause (healthline.com)