Ekološka konopljina semena

Prikaz vseh 2 rezultatov

Ekološka oluščena in neoluščena konopljina semena EkoKor – Ekološka Kmetija Pr Šmajd
Kako poteka proces izdelave?
Konopljo požanjemo in posušimo. S separatorjem ločimo semena, zeleno snov in stebla. Sledi še fino čiščenje semen. Kakovost semen ohranjamo s skladiščenjem v temnem, zračnem in hladnem prostoru (hladilnici).

Oluščena konopljina semena luščimo sproti (na 2 do 3 mesece), po potrebi, tako da je vedno sveže in kakovostno. Svežina je pri konopljinih izdelkih izjemnega pomena, saj luščina semena zagotavlja naravno zaščito pred oksidacijo (konopljina semena vsebujejo koristne nenasičene maščobne kisline, ki so hitro pokvarljive). Pri luščenju semen te zaščite več ni, zato je bistveno, da oluščena konopljina semena zaužijemo čim bolj sveža.
Konopljina semena imajo visoko vsebnost vlaknin in beljakovin
Ekološka oluščena konopljina semena imajo, v primerjavi z neoluščenimi, manjšo vsebnost vlaknin, a zato mnogo višjo vsebnost beljakovin. Imajo blag okus po oreščkih, zaradi odstranjene zunanje lupine pa je možnosti za njihovo uporabo zelo veliko. Predstavljajo odličen posip na sadnih solatah, torticah in toplih žitaricah za zajtrk. Dodamo jih lahko v presne sladice, kruh, pecivo in piškote. Izjemno teknejo tudi z jogurtom. Iz njih lahko z dodatkom medu in kakava naredimo odličen sladki namaz, če pa jim dodamo olje, zelišča in sol dobimo odličen pesto, uporaben kot preliv za testenine.

Ekološka neoluščena konopljina semena imajo zaradi prisotne zunanje ovojnice več vlaknin. So hrustljava, a pred uporabo jih lahko tudi zmeljemo v mlinčku za kavo in jih dodamo jogurtu ali juhi. Rahlo soljena in pražena na ponvi predstavljajo odličen dodatek solatam, juham ali prigrizek s pozitivnim učinkom na naše telo. Semena lahko kalimo za kalčke ali pa iz njih pripravimo sveže konopljino mleko.