Ekološki konopljini proteini

Prikaz vseh 3 rezultatov

Ekološki konopljin proteinski prah, konopljini proteini z vlakninami, konopljine vlaknine EkoKor – Ekološka Kmetija Pr Šmajd
PROCES IZDELAVE
Konopljo požanjemo in posušimo. S separatorjem ločimo semena, zeleno snov in stebla. Sledi še fino čiščenje semen. Kakovost proizvodov ohranjamo s skladiščenjem v temnem, zračnem in hladnem prostoru (hladilnici).
Iz konopljinih semen najprej stisnemo konopljino olje. Po stiskanju pridobimo razmaščena konopljina semena oz. konopljine tropine, ki jih najprej grobo zmeljemo. Sledi separacija s siti različne propustnosti. Za konopljin proteinski prah uporabimo najbolj fino sito, s katerim od razmaščenih konopljinih jedrc ločimo skorajda vse luščine. Kar ostane na situ presejemo skozi nekoliko večje sito. Tako pridobimo konopljine vlaknine. Za izdelavo konopljinih proteinov z
vlakninami uporabimo enako sito, kot za izdelavo konopljin vlaknin, le da predhodno iz zmletih tropin ne izločimo proteinskega prahu.
EKOLOŠKI KONOPLJIN PROTEINSKI PRAH
Konopljini proteini (beljakovine) predstavljajo kakovosten rastlinski vir beljakovin. Pridobljene so s hladnim postopkom razmastitve konopljinih semen. So eden redkih rastlinskih virov s popolno aminokislinsko sestavo, kar pomeni, da z njimi zaužijemo vse aminokisline, ki jih potrebuje naše telo. Raziskava iz leta 2008 je pokazala, da konopljine beljakovine zmanjšujejo utrujenost, delujejo antioksidativno in dvigujejo telesno odpornost. Beljakovine prispevajo k ohranjanju in pridobivanju mišične mase ter k ohranjanju zdravih kosti.

So zelo lahko prebavljive, izmed vseh rastlinskih virov pa imajo najvišji izkoristek (biološko vrednost) v našem telesu. 100 g beljakovinskega prahu vsebuje več kot 45 g beljakovin, obenem pa vsebuje tudi vlaknine, omega 3 maščobne kisline in številne vitamine ter minerale.

Vitamini B kompleksa ugodno delujejo na živčni sistem, magnezij preprečuje mišično utrujenost in zmanjšuje stresni odziv telesa, klorofil razstruplja telo. Imajo visoko vsebnost aminokisline arginin, ki prispeva k boljšemu pretoku krvi po žilnem sistemu, preko vpliva na sintezo dušikovega oksida.

So 100 % naravne, brez dodatkov in polne bioaktivnih snovi ter encimov. Zaradi vseh naštetih lastnosti so idealne izbira za vse ljudi, ki bi radi povišali vnos beljakovin v telo, hkrati pa ne bi radi obremenili telesa. Primerne so tako za starejše ljudi, bolne ali odraščajoče otroke. Posebno so cenjene pri športnikih in so zelo preimeren dodatek za obogatitev prehrane vegetarijancev in veganov.
Konopljine beljakovine dodamo smutijem, jogurtu ali pa jih preprosto zmešamo z vodo ali mlekom in popijemo. Priporoča se zaužitje 20-30 g beljakovinskega prahu dnevno, višji vnos je priporočljiv pri športno aktivnih posameznikih.
EKOLOŠKI KONOPLJINI PROTEINI Z VLAKNINAMI
Izdelek, ki je bogat z beljakovinami, hkrati pa vsebuje tudi vlaknine, ki odlično uravnavajo prebavo, holesterol in krvni sladkor. So odličen polnovreden nadomestek obroka, primeren predvsem za tiste, ki si želijo izgubiti nekaj kilogramov in si v hitrem tempu življenja pripraviti kakovosten ter polnovreden obrok.

Konopljini proteini z vlakninami vsebujejo večjo količino magnezija, fosforja, bakra in vitaminov B, zato telo ščiti pred oksidativnim stresom. Je zelo dober vir železa, zato pomaga pri izboljšanju krvne slike in ohranjanju dobre telesne kondicije. Kalcij v njej prispeva h kakovosti kostne mase, cink pa krepi imunski sistem. Preprečuje zakisanost telesa (enak učinek imajo tudi konopljini proteini).

Konoplja ne vsebuje antinutrientov, zato je lahko prebavljiva, absorpcija hranilnih snovi pa odlična.2 do 3 žlice dnevno vmešamo v smuti, jogurt ali juhe. Lahko se jo uživa presno, toplotno neobdelano. Z njo lahko gostimo tudi omake. Odlična je za peko konopljinega kruha, pripravo testenin, peciv in piškotov. Z njo lahko nadomestimo do 20 % navadne moke. Tako jed obogatimo s kakovostnimi beljakovinami in znižamo negativen vpliv žit na krvni sladkor.
EKOLOŠKE KONOPLJINE VLAKNINE
Vlaknine predstavljajo pomemben del zdrave prehrane. Zaradi nizke energijske vrednosti so zelo priljubljen dodatek pri hujšanju. Konopljine vlaknine predstavljajo vir topnih in netopnih vlaknin, ki urejajo delovanje prebavnega sistema, pospešujejo prebavo in predstavljajo hranilo našim koristnim črevesnim bakterijam.

Preprečujejo zaprtje, drisko in hemeroide. Odlično čistijo prebavni trakt, razstrupljajo in podaljšujejo občutek sitosti 1 do 2 žlici vlaknin lahko vmešamo v smutije, kefir ali jogurt.