Pred nekaj sto leti, ko so prvi ameriški kolonisti prvič obdelovali bogato, plodno pokrajino vzhodnih Združenih držav, so od kmetov, ki so imeli zemljo v zakupu zakonsko zahtevali, da pridelujejo in nabirajo konopljo.
Konopljo so gojili zaradi hranilne vrednosti semen konoplje ter zaradi konstrukcijskih / tekstilnih komponent stebla (konopljena vlakna se običajno uporabljajo za izdelavo vrvi, papirja, oblačil itd.).
Gojenje indijske konoplje je še vedno nezakonito, a je nekoliko lažje z industrijsko konopljo. Kljub slovesu konoplje pa vedno več uporabnikov prepoznava pozitivne učinke uživanja konoplje oz. njenih plodov in semen. Zakaj? Preberite si prednosti uživanja konopljinih semen!
Semena konoplje in ostali deli rastline
Kanabinoidi – kot sta THC in CBD – ne obstajajo v semenu temveč samo v cvetovih, listih in steblih.
To je pomembna razlika v smislu zdravilnega potenciala. Večina zdravilnih lastnosti konoplje izhaja iz prisotnosti aktivnih kanabinoidov (in sicer CBD in THC) ter nekaterih terpenov, flavonoidov ipd. Ker semena konoplje ne vsebujejo kanabinoidov, se v resnici ne uporabljajo za medicinske / terapevtske namene.
Vendar pa tistega česar semena nimajo na področju “terapevtskih kanabinoidov“, več kot nadomestijo na področju splošnega zdravja in prehranske koristi. Njihova vsebnost omega kislin in beljakovin, na primer, je neprimerljiva z drugimi živili.
Tako lahko najdemo izdelke iz semen konoplje naprodaj v splošno dostopnih trgovinah, brez kakršnihkoli omejitev pri prodaji. Pri izdelkih iz konoplje, ki vsebujejo CBD ali THC (CBD kapljice) pa je prodaja podvržena mnogim zakonskim omejitvam.
Konopljina semena za uživanje
Zakaj uživati konopljina semena?
Visoka vsebnost naravnih lahko-prebavljivih proteinov
Večina strokovnjakov za prehrano vam bo povedala, da so rastlinske beljakovine bolj zdrave in lažje prebavljive za telo kot živalske beljakovine.
Semena konoplje so eden od najboljših virov za naravne rastlinske beljakovine, ki jih lahko najdete. Zato mnogi kmetje po vsem svetu (vključno s tistimi ameriškimi kolonisti iz 17. stoletja) niso uporabljali ničesar drugega razen semen konoplje, da so hranili živino.
Semena konoplje so postala priljubljena tudi pri športnikih, ki uživajo npr. semena konoplje v prahu (konopljini proteini).
Konopljina semena za uravnavanje teže telesa
S semeni konoplje lahko pridobite ali izgubite težo.
Verjeli ali ne, konopljina semena so bila že mnogokrat uporabljena za pomoč ljudem, ki so želeli pridobiti ali izgubiti na teži. Pri ljudeh s prekomerno težo, ki želijo izgubiti nekaj kilogramov, so semena konoplje odličen način, da ostanejo zdravi in polni energije čez dan, saj so polna vitaminov (zlasti vitamina E), mineralov (vključno kalija, magnezija, kalcija, železa in cinka), hranil in (kot smo že govorili) beljakovin.
Na drugi strani so semena konoplje prav tako koristna za pridobivanje telesne teže (na zdrav način) zaradi teh enakih prehranskih lastnosti. (1)
Visoka vsebnost maščobnih kislin Omega 3
Čeprav so vitalna sestavina za zdravje organov in dobrobit celotnega telesa, človeško telo ne proizvaja Omega maščobnih kislin – pridobiti jih moramo s hrano.
Semena konoplje predstavljajo enega izmed najboljših virov naravnih Omega 3 maščobnih kislin v celotnem rastlinskem kraljestvu (tako kot chia in lanena semena). (2)
Semena konoplje za srce
Eden od glavnih razlogov, zakaj je uživanje semen konoplje dobro za srce je ta, da hrana s koristnimi maščobnimi kislinami zmanjšuje krvni tlak, zmanjšuje tveganje za nastanek krvnega strdka, ki povzroča možgansko kap oz. na splošno pozitivno vpliva na naš srčno žilni sistem. Prisotnost arginina v semenih konoplje povzroča sproščanje in razširitev krvnih žil, kar posledično znižuje krvni tlak in zmanjša tveganje za srčni napad, kot tudi druge oblike bolezni srca in ožilja. (3)
Preprečevanje bolezni in izboljševanje zdravja celotnega telesa
Upoštevajoč vse zgoraj navedene zdravstvene koristi je redno uživanje semen konoplje lahko dober način za preprečevanje bolezni in spodbujanje splošnega zdravja in dobrega počutja celega telesa.
Pravzaprav, glede na to, da je bilo dokazano, da imajo njihove kardiovaskularne koristi ugodne učinke na zmanjšanje tveganja za Alzheimerjevo bolezen, demenco in druge psihološke razmere, lahko rečemo, da lahko semena konoplje spodbujajo tako fizično kot tudi duševno zdravje oz. dobro počutje.
Semena konoplje so tudi eden od redkih rastlinskih virov hrane, ki vsebujejo vse bistvene vire aminokislin, ki jih potrebuje človeško telo. Konopljina semena predstavljajo t.i. celostno hrano za človeka in živali. (4)
Kako uživati semena konoplje
Predstavili smo vam nekaj najpomembnejših zdravstvenih razlogov, zakaj bi uživali semena konoplje, zdaj pa si poglejmo, kako jih lahko uživate.
Semena konoplje lahko jeste surova (oluščena ali neoluščena). Ni jih potrebno kuhati ali kako drugače obdelovati, da bi izkoristili ugodnosti za zdravje in prehrano. Priporočamo, da neoluščena konopljina semena pred uporabo zmeljete ali stolčete, da jih bo telo lažje prebavilo.
Kljub temu, da jih lahko uživate samostojno in surovo so lahko tudi zanimiv dodatek k najrazličnejšim jedem.
Semena konoplje lahko uporabite v kombinaciji z ovseno kašo, kvinojo, jogurtom, humusom. Oluščena semena lahko uporabimo kot posip za solate ali peciva. Lahko jih vmešamo v testo in iz njih spečemo t.i. kruh s konopljinimi semeni. S konopljinimi semeni jedem izboljšamo okus in kar je najpomembneje izboljšamo hranilno vrednost jedi
Iz konopljinih semen lahko stisnemo konopljino olje. Kar ostaja po stiskanju imenujemo konopljina pogača ali konopljine tropine. Iz njih lahko naredimo konopljine proteine, ki jih uporabimo kot beljakovinski dodatek različnim jedem. Iz konopljinih semen lahko naredimo tudi konopljino mleko (semenom dodamo vodo in vse skupaj zmeljemo ter precedimo).
Upamo, da smo vas navdušili, da tudi sami poskusite konopljina semena, telo vam bo vsekakor hvaležno.
Viri:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7400098/
- https://en.wikipedia.org/wiki/Hemp_oil
- https://en.wikipedia.org/wiki/Argenine
- (PDF) Protein concentration and amino acid profile in hempseed and flaxseed meal (researchgate.net)